Впечатляващият културен център на ZHA тече през града като река

Сподели

Поръчана да създаде нов културен център в Китай, фирмата с висок профил Zaha Hadid Architects (ZHA) черпи вдъхновение от суровия пейзаж, образуван от местна река, за да проектира привлекателна извита сграда. Наречен Jinghe New City Culture & Art Center, проектът ще се похвали и с няколко функции за устойчивост, за да намали привличането му от мрежата.

Дизайнът на Центъра за култура и изкуство Jinghe New City е избран след международен архитектурен конкурс и е част от по-широк тласък за развитие за трансформиране на новия град Jinghe в китайската провинция Shaanxi в процъфтяващ технологичен и научен център.

Сградата ще бъде дефинирана от плавната си форма и извита бяла външност, която ще бъде разкъсана от значителна зеленина, както и писта за бягане и няколко зони за релакс. Освен това ще предлага отличен достъп до околните райони и планирана метростанция.

„С леко наклонени рампи, осигуряващи вход към мрежата на района от издигнати обществени пътеки, центърът минава през града, за да свърже неговите търговски и жилищни квартали с парковете и реката на юг, като същевременно пренася жителите на града в сърцето на изграждане и осигуряване на директен достъп до планираната метростанция“, казаха от ЖА. „Организиран като серия от течащи обеми, слоеве и повърхности, свързани помежду си с дворове и пейзажи, дизайнът определя последователност от вътрешни и екстериорни културни и развлекателни пространства за своята общност.

Центърът за култура и изкуство Jinghe New City ще включва театър за сценични изкуства, който приема до 450 души

Atchain

Интериорът на сградата ще включва театър за сценични изкуства, който приема до 450 души и може да бъде адаптиран за различни събития. Освен това в него ще се помещават многофункционална зала, изложбени пространства, студия, мултимедийна библиотека и галерии, плюс ресторант и малко търговски площи. Това, което можем да видим от неговия интериорен дизайн, намеква, че типичният футуристичен и минималистичен дизайн на ZHA ще присъства навсякъде.

Сградата е внимателно проектирана, за да оптимизира естествената вентилация и да увеличи максимално дневната светлина вътре. Слънчевите панели ще осигурят захранване на място и ще бъдат инсталирани системи за събиране на дъждовна вода. По време на строителството ще бъдат използвани и местни и рециклирани материали.

Все още нямаме информация кога се очаква да бъде завършен Центърът за култура и изкуство Jinghe New City.

Източник: ZHA



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели