Устойчив, интелигентен и превъзходно проектиран

Сподели

Кралският институт на британските архитекти (RIBA) разкри своята селекция за най-добрите нови къщи в Обединеното кралство. Дългият списък за Къща на годината за 2022 г. хвърля светлина върху широка гама от впечатляващи домове, включително устойчива резиденция с рейтинг Passivhaus, енергийно ефективна къща, построена за наскоро пенсионер, и семеен дом, построен от черупката на неизползвана плевня.

RIBA Къща на годината е създадена през 2013 г. и се присъжда на най-добрата нова къща, проектирана от архитект или разширение на дома в Обединеното кралство.

Въпреки че домовете са предназначени да отразяват цяла UK, повечето от представените проекти всъщност се намират в Англия, по-специално на юг. Шотландия обаче има две заявки тази година, а Северна Ирландия има една.
Но подобно на предишните селекции, Уелс не е представен.

През следващите седмици и месеци този дълъг списък от 20 жилища ще бъде намален до кратък списък и тогава ще бъде разкрит общият победител. Дотогава сме подчертали няколко забележителни дизайна по-долу. Не забравяйте да се насочите към галерията, за да разгледате всеки от домовете в дългия списък.

Mere House е проектирана от Mole Architects и се намира в Кеймбриджшир. Проектът има отлична енергийна ефективност и неговото базирано на мрежата потребление на енергия редовно се движи около нулата

Матю Смит

Mere House, от Mole Architects, се намира в провинциален Кеймбриджшър и е поръчан от току-що пенсиониран учител, който иска дом, в който може да остарее безопасно с възможно най-малко въздействие върху околната среда.

Цялостният му дизайн фино препраща към околните селскостопански сгради и се отличава с дървен екстериор и атрактивен пеперуден покрив. Благодарение на поредица от функции за устойчивост, включително слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и отлична изолация, използването на енергия, базирано на мрежата, редовно се движи около нулата, отбелязва RIBA. Интериорът му предусеща здрача на собственика с контакти, поставени за достъпност и асансьор за намаляването на мобилността, което старостта може да доведе.

Norfolk Barn е проектиран от 31/44 Architects и Taylor Made Space и се намира в Норфолк.  Той използва оригиналната стомана и оформлението на стара плевня, за да създаде красив нов дом
Norfolk Barn е проектиран от 31/44 Architects и Taylor Made Space и се намира в Норфолк. Той използва оригиналната стомана и оформлението на стара плевня, за да създаде красив нов дом

Ник Диърдън

Norfolk Barn (известен още като Blue Sky Barn) е проектиран от 31/44 Architects с Taylor Made Space и се намира в Норфолк. Проектът започна като убежище през уикенда, но поради променящите се обстоятелства след пандемията от COVID-19, вместо това се превърна в семеен дом на пълен работен ден.

Уникалното жилище е създадено чрез повторно използване на стоманената рамка на съществуващ селскостопански навес на обекта, който сега е завършен в атрактивен дървен екстериор. Интериорът препраща към селскостопанските корени с донякъде индустриален декор и също така разполага със закрит плувен басейн.

Ostro Passivhaus е проектиран от Paper Igloo и се намира в Шотландия.  Изпълненият със светлина устойчив дом е плод на любов, създаден в продължение на осем години вечери и уикенди от собствениците архитекти
Ostro Passivhaus е проектиран от Paper Igloo и се намира в Шотландия. Изпълненият със светлина устойчив дом е плод на любов, създаден в продължение на осем години вечери и уикенди от собствениците архитекти

Дейвид Барбър

Ostro Passivhaus от Paper Igloo се намира в провинциална Шотландия и е истински труд на любовта за неговите собственици архитекти. Те построиха дома в продължение на осем усърдни години през вечерите и почивните дни.

Екстериорът на дома е завършен с атрактивна дървена облицовка и е заобиколен от внимателно озеленена градина. Той отговаря на взискателния стандарт за зелена сграда Passivhaus и неговата изолация е превъзходна, което гарантира, че изисква много малко енергия за отопление или охлаждане. Интериорният декор на дома е съвременен и съдържа много малки кътчета за съхранение, като стълбище, интегрирано в склад.

източник: РИБА



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели