razdelen ofis proektiran ot zha se prostira na metroto za

Разделен офис, проектиран от ZHA, се простира на метрото, за да образува символ за безкрайност

Сподели

Zaha Hadid Architects завърши един от най-привлекателните си проекти за известно време с Infinitus Plaza. Наскоро открит в Гуанджоу, Китай, проектът се състои от две свързани офис сгради, които са пълни с функции за устойчивост и заедно образуват символа за безкрайност, когато се гледа отгоре.

Infinitus Plaza служи като нов щаб за доставчик на традиционни китайски билкови здравни продукти Infinitus. Въпреки че може да не можете да разберете на пръв поглед, неговият дизайн има много общо с Leeza Soho на ZHA. Точно както този проект беше разделен на две части от тунел на метрото – той всъщност се състои от две кули, свързани с мостове и затворени в стъкло – тази нова сграда се простира и на подземен тунел на метрото. Изграждането директно на върха на тунела би било проблематично, така че фирмата повторила същата основна идея и отново свързала две сгради с множество мостове.

„Построен на мястото на изведеното от експлоатация летище Baiyun, новият квартал свързва центъра на Гуанджоу с парк Feixiang Gongyuan и новите общности в рамките на реконструкцията на бившето летище“, обяснява ZHA. „Разположен в непосредствена близост до станция Feixiang Park на линия 2 на метрото в Гуанджоу, Infinitus Plaza се намира в подземния тунел на метрото, разделяйки централата на две сгради, които се свързват на няколко нива.

„Разположен около централни атриуми и дворове, отразявайки символа за безкрайност „∞“, дизайнът създава разнообразие от споделени вътрешни и външни пространства, които изграждат силното чувство за общност (Si Li Ji Ren), което определя корпоративната култура на Infinitus. Взаимната връзка bridges разполага с разнообразие от гъвкави общи пространства за служителите, които насърчават индивидуалното и цялостното здраве, включително фитнес зали и зали за упражнения, зони за отдих и релакс, както и ресторант и кафене.”

Infinitus Plaza се състои от осем етажа, повечето от които са отдадени на офис пространство

Лян Сюе

На други места повечето от осемте етажа във всяка кула са отдадени на офис пространство, въпреки че има и някои търговски площи и зони за хранене, както и множество вътрешни дворове и зони за релакс. И проектът е планиран да получи LEED Gold стандарт за зелено строителство и се отличава със значителен устойчив дизайн.

Количеството бетон, използвано по време на процеса на изграждане, беше сведено до минимум, където е възможно, а по време на строителството бяха използвани приблизително 28 000 тона рециклирани материали, включително стомана, мед, стъкло, алуминий, гипс и дърво. Компютърният анализ на очакваните печалби на слънчева топлина определи ширината на външните тераси за самостоятелно засенчване на интериора на сградата и също така доведе до инсталиране на външни перфорирани алуминиеви панели с меден цвят. Тези мерки се комбинират със слънчеви панели за намаляване на привличането на мрежата и интелигентна система за управление, която контролира всичко – от вътрешната температура и осветление до качеството на въздуха.

Освен това, серия от пръскачки разпръсква събраната дъждовна вода върху покрива над всеки атриум, за да разсейва топлината чрез изпарително охлаждане. Така че, ако външната страна достигне температура от 35 °C (95 °F), тя ще се пръска приблизително за четири минути на всеки половин час, охлаждайки повърхността й и понижавайки вътрешната температура с няколко градуса, според ZHA. Слънчевото затопляне на вода на покрива допълнително намалява енергийните нужди и също така са монтирани зелени покривни зони.

Източник: ZHA

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate

ajax loader


Сподели