Най-добрият нов дом на Великобритания предлага изкусен баланс между старо и ново

Сподели

Обявен е тазгодишният победител в конкурса Къща на годината на Кралския институт на британските архитекти (RIBA). Престижната награда отиде при Alison Brooks Architects за нейната симпатична работа по обновяването и разширяването на каменна ферма в Глостършир, Англия, в луксозен дом и частна художествена галерия.

Проектът, наречен House on the Hill, е произведение от две части. Първият вижда трансформацията на триетажна селска къща от 18-ти век в голямо ново пространство на галерията, така че сега основно да служи като хранилище за колекцията на собствениците от индийски и африкански скулптури.

Втората част е ново разширение, което е домакин на основната резиденция и приема формата на двуетажна структура, частично вградена в съседния хълм и завършена в тъмни тонове, с модел на облицовка, вдъхновен от близката гора.

На приземния етаж кухнята, всекидневната и трапезарията са разположени около централна кухня. Районът е наводнен с естествена светлина благодарение на щедрото остъкляване, включително капандури, плюс множество външни тераси предлагат гледка към красивия заобикалящ пейзаж.

Разширението на Къщата на хълма рамкира гледки към близките ливади, които са били презасадени с местни диви цветя

Пол Ридъл

Достъпът до горния етаж се получава чрез стълбище, което е домакин на редица малки скулптури, а горният етаж съдържа две спални, офис и още една тераса. Целият проект показва голямо усилие за балансиране на старо и ново и беше истински труд на любов, който отне десетилетие, за да се реализира.

„Този ​​геометричен дизайн умело съчетава старото с новото – свързвайки две архитектури, разделени от над 300 години“, казва президентът на RIBA Саймън Олфорд. „Интригуваща и отличителна къща на хълма е впечатляващият резултат от 10-годишно сътрудничество между собствениците на дома и техния архитект. Това е изключителен труд на любов в архитектурна форма. Всеки детайл е щателно обмислен и изящно завършен, което води до наистина забележителен дом, който подобрява уникалната му обстановка.”

Бяха обърнати известни мисли и на устойчивостта на House on the Hill. Термопомпите за земен и въздушен източник са инсталирани, за да осигурят енергийно ефективно отопление и охлаждане, докато слънчевите панели намаляват потреблението на електроенергия в дома, базирано на мрежата. Освен това новото разширение е завършено от голям зелен покрив, засаден с местни диви цветя. Като част от процеса на обновяване, околните територии също бяха презасадени с нови ливади и овощни градини, които граничат с живи плетове, които са ремонтирани и обновени.

Източник: РИБА

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели