Мексиканските архитекти преоткриват класическия дом на Хобит

Сподели

Мексиканската архитектурна фирма HW Studio наскоро завърши зашеметяващ съвременен бетонен семеен дом, който изчезва в земята. Разположен в Морелия, Мексико, The Hill in Front of the Glen преоткрива класическия дом на Хобит, който може да се похвали с дизайн, който безпроблемно изчезва в естествения пейзаж.

Хълмът пред Глен въплъщава устойчив дизайн и е построен от камък, дърво, бетон и стомана. Изборът на материали отразява естествените елементи и цветове, намиращи се в мексиканската планина и спомага за смесването на дома в околните градини. И тъй като домът е вграден в земята, той притежава отлична топлинна маса, остава хладен през топлите месеци и топъл през по-студените периоди.

„Беше много важно за клиента да запази грубата и примитивна атмосфера на пребиваване в планината“, каза HW Studio. “Беше [also] за нас е важно, че дори не сте забелязали архитектурата.”

Мраморният цвят на бетонните стени осигурява мека, но успокояваща същност на сградата; прожектирайки чувството, че сте защитени от несигурността на външния свят. Изгорелият кестенов тон на дървените подове създава сензорен елемент, който, съчетан срещу студа на цимента, позволява топлина. А стоманената обвивка около прозорците създава усещане за допълнителна защита от елементите.

Изборът на материали отразява естествените елементи и цветове, намиращи се в мексиканската планина и спомага за смесването на дома в околните градини

HW студио

„Бетонът беше избран като основен материал поради мечтата за това ново топене на скала, докато неизбежно взаимодейства с гората“, разкриха HW Studio. „Подовата настилка подчертава аромат на дърво, който се усеща, когато е заобиколен от борови дървета, осигурявайки баланс на студената температура на бетона… [and] стомана, която с времето и валежите придобива вид като дървесна кора.

Четири бетонни стени образуват издигната пътека, която води до входа на дома, който се представя като сводест бетонен заслон. Заобиколен от зеления пейзаж с мъх, входът драматично пресича нов хълм, който се удвоява като градински покрив на дома. Сред буйството на дивата природа, пътеката предлага защита от физическите елементи, а ширината на пътеката позволява само на един човек да минава през нея наведнъж, създавайки внимателен и отразяващ проход за обитателите му.

Входната пътека позволява само на един човек да минава през нея наведнъж, създавайки внимателен и отразяващ проход за обитателите му
Входната пътека позволява само на един човек да минава през нея наведнъж, създавайки внимателен и отразяващ проход за обитателите му

HW студио

Домът може да се похвали с непретенциозен 250 кв.м (2691 кв. фута) минималистичен етажен план, включващ изненадващо високи тавани, големи открити пространства, топъл дървен под, драматични стъклени прозорци от пода до тавана и неполиран бетон навсякъде. Спалните и баните са построени в задната част на дома, което позволява на общите зони като кухнята, всекидневната и трапезарията да заемат централно място.

Обитателите на дома се наслаждават на зашеметяващи гледки към околния пейзаж от почти всеки аспект на дома, докато шахтите от бетонни стени създават тунел от естествена светлина, за да се филтрира през вътрешните пространства на дома.

Домът може да се похвали с изненадващо високи тавани, големи открити пространства, топли дървени подове и драматични стъклени прозорци от пода до тавана
Домът може да се похвали с изненадващо високи тавани, големи открити пространства, топли дървени подове и драматични стъклени прозорци от пода до тавана

HW студио

Всички електрически елементи и уреди в дома са целенасочено скрити от погледа, създавайки бягство от технологично задвижвания свят. Осветлението също е подредено така, че да не привлича вниманието и по желание на клиента няма инсталиран телевизор или интернет, за да може домът наистина да се превърне в автентично убежище далеч от градския живот.

„Вдъхновението зад този проект е извлечено от внимателното слушане на фините мърморещи и шепоти на околната среда, както и от търсенето на защита и подслон на клиента“, казаха от студиото.

Източник: HW студио



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели