Кампусът за опазване се слива красиво в околния пейзаж

Сподели

Наскоро завършеният кампус на Елън Дедженерес от фонда за горила Даян Фоси от MASS Design Group е проектиран да изчезне в съществуващия буен вулканичен пейзаж. Разположен в планините Вирунга в Руанда, новият кампус е поставил нов стандарт за екологично опазване и отговорен дизайн, като същевременно зачита околното местообитание.

Чисто новият специално изграден кампус представлява инвестиция от 15 милиона щатски долара в опазване и образование в Африка. Проектът е изграден с помощта на местен труд и материали, за да се намали отпечатъкът на структурата върху околната среда, като същевременно се създаде красив залесен пейзаж, проектиран с цел да се подпомогне образованието и икономическото завръщане в местната общност.

„От самото начало мисията на този проект беше фокусирана върху създаването на пространство за ангажиране на многото заинтересовани страни в опазването – студенти, учени, туристи, партньори по опазване, членове на общността – за постигане на нашата колективна цел за спасяване на горили и в по-широк план на планетата ”, каза д-р Тара Стоински, президент и главен научен директор на Fossey Fund. „Красотата на кампуса повдига мисленето на хората за опазването, като им помага да осъзнаят колко важно е опазването. Тази промяна е важна не само за Fossey Fund, но и за региона и света.

Кампусът се състои от три основни сгради и места за настаняване на студенти и изследователи

Иван Баан

Дизайнът на новия кампус черпи вдъхновение от оригиналния къмпинг на Даян Фоси, който се приюти сред гората в изследователския център Karisoke преди повече от 50 години и се състои от три основни сгради, плюс места за настаняване за местни студенти и изследователи. Вулканичен камък от местен произход е използван за изграждане на външни стени, облицовка и чакъл за пътеки.

Проектът включва засаждането на повече от 250 000 местни растения, заедно със създаването на поредица от зелени покриви, които се съчетават безпроблемно с околния вулканичен пейзаж, създавайки впечатлението, че кампусът изчезва в земята. Поредица от градински пътеки се вплитат във и извън вътрешните пространства, прилежащи към тях с поредица от закътани вътрешни дворове и външни пространства. Това взаимодействие между вътрешните и външните пространства спомага за увеличаване на естествения въздушен поток и слънчевата светлина в сградите, като същевременно позволява изглед към вулканичната среда.

Дъждовната вода се събира от зелените покриви на сградите на кампуса за повторна употреба и се третира естествено в рамките на построената влажна зона, която включва серия от езера, разположени под консервационната галерия. Тук водата се филтрира и почиства естествено, преди да се абсорбира обратно в земята. Тази единствена по рода си система е първа за Руанда и се захранва гравитационно, свеждайки до минимум общата й консумация на енергия.

Проектът е построен с помощта на местен труд и материали за намаляване на отпечатъка на структурата, като същевременно се създава красив залесен пейзаж
Проектът е построен с помощта на местен труд и материали за намаляване на отпечатъка на структурата, като същевременно се създава красив залесен пейзаж

Иван Баан

„Нашето партньорство с Fossey Fund е в съответствие с целите за устойчивост от самото начало на процеса на проектиране и строителство“, каза Теофил Увайезу, директор по дизайн на MASS. „Научихме се от гледните точки на другия относно опазването и ангажираността, което води до красив дизайн на кампуса в подкрепа на местната общност и устойчивост на нашата екосистема.“

Основан от американския приматолог и природозащитник д-р Даян Фоси, фондът Digit Fund (сега фондът за горилата на Даян Фоси) е създаден през 1978 г., за да събере пари за патрули срещу бракониерството след смъртта на любима горила със същото име от ръцете на бракониери. Сега това е една от най-големите и най-дълго действащи организации в света, посветени на опазването на горилите. Новият кампус ще се превърне в ключово съоръжение за обучение на млади африкански учени в опазването на природата.

Източник: MASS Design Group



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели