Калейдоскопична инсталация на покрива показва Париж от различна гледна точка

Сподели

Базираната в Берлин архитектурна фирма Studio Other Spaces завърши най-новия си проект над покривите на Париж, Франция. Наречен The Seeing City, тази инсталация заема първите два етажа на Préfecture de Paris на булевард Morland, предлагайки на посетителите завладяващо архитектурно изживяване сред силуета на Париж.

Виждащият град е част от по-големия проект Morland Mixité Capitale, който е замислен като обновен космополитен център и може да се похвали с единствено по рода си изживяване с оптични илюзии, огледални панели и калейдоскопичен покрив, който изчезва в небето.

Разположена на етажи 15 и 16, инсталацията е домакин на бар и ресторант с драматични огледални тавани, които отразяват парижките улици отдолу в откритата тераса и вътрешните пространства.

„Двете нива се трансформират в завладяващ оптичен апарат, който пренася парижкия уличен живот до покрива и неговите вътрешни пространства, като същевременно отразява дейността в тези пространства обратно към града отдолу“, казаха от Studio Other Spaces. „Докато посетителите се движат през 15-ия етаж, неговият огледален таван, който се простира от екстериора към интериора, изглежда дематериализира пространството. Улиците на Париж се носят над тях като обърнат град в движение.

The Seeing City е част от по-големия проект Morland Mixité Capitale и може да се похвали с единствено по рода си изживяване

Студио Други пространства

Придвижвайки се до покрива на етаж 16, посетителите се оказват хипнотизирани от стъклен таван, пълен с редици кутии с калейдоскоп. Всяка кутия е съставена от четири стъклени огледални панела и прозрачен стъклен купол и е отворена отдолу. Дизайнът създава впечатляваща оптична илюзия и плавен преход между конструкцията и небето, което дава на посетителите усещането, че са въвлечени в горните слоеве на атмосферата.

„Цялостният ефект на избледняване на произведението плавно съчетава панорамната гледка на града с калейдоскопичното небе, удължено от огледалата“, обясниха от студиото.

Постоянно променящото се преживяване и визуалното въздействие зависят от движението на улиците отдолу, времето, времето на деня и естествената светлина. И двата най-горни етажа на сградата разполагат с големи стъклени панели от пода до тавана, които безупречно сливат вътрешните пространства с откритото, като същевременно потапят гостите в архитектурната инсталация на самото пространство.

Големи стъклени панели от пода до тавана безупречно сливат вътрешните пространства с откритото
Големи стъклени панели от пода до тавана безупречно сливат вътрешните пространства с откритото

Студио Други пространства

„Виждащият град говори от своите нематериални качества, които са вдъхновени от желанието за оптична интерпретация на съществуващата сграда, вместо да се замени оригиналната структура с нещо изцяло ново“, казаха от Studio Other Spaces. „Намерението е да свържем хората с ежедневния контекст, който обитават, по начин, който е изненадващ и динамичен, независимо дали се носят отгоре или гледат нагоре от булеварда.“

източник: Студио Други пространства



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели