Изследователска лаборатория за изкуствен интелект, вдъхновена от вътрешните компоненти на компютъра

Сподели

В момента текат строителни работи на нова изследователска лаборатория за изкуствен интелект, проектирана от PLP Architecture. Разположена в Шанхай, Китай, цялостната форма на сградата е вдъхновена от компютърна дънна платка и процесор.

Лабораторията за изкуствен интелект в Шанхайската световна асоциация на лауреатите е част от квартал Lingang New Area в града, който ще бъде домакин на изследвания и иновации, където също се изгражда проектът Ring от Ennead Architects.

Сградата ще бъде разположена до езеро и ще има обширно озеленяване. Интериорът му ще бъде с площ от 32 000 кв. м (приблизително 344 000 кв. фута), които ще бъдат разпределени в двете отделни зони “дънна платка” и “CPU”.

„Уместно е, че архитектурният израз на лабораторната сграда се основава на най-фундаменталния компонент на компютъра – централния процесор (CPU)“, обясни PLP, който също така проектира дървената кула Tree House в процес на изграждане. „Проектът се състои от две форми, наслоени една върху друга. Долният обем, плосък и хоризонтален, еквивалентен на дънна платка на компютъра, поддържа абстрактна кутия, обозначаваща самия процесор. Кутията, надвиснала над парка в сърцето на кампуса на WLA, предполага, че той е контролният елемент на околния район.”

Горната част на лабораторията за изкуствен интелект на Shanghai World Laureates Association ще бъде подредена около централно, изпълнено с дневна светлина атриумно пространство

На място

Долната зона на дънната платка на сградата ще бъде разделена на квартали и ще бъде домакин на основните социални и съвместни пространства, както и основната изследователска зона, която ще бъде наречена Super Lab. Другаде на долните етажи ще има кафене с лице към улицата, зала за събрание с 250 места, изложбена галерия и зали за срещи/обучение, както и кът за сядане на открито.

Междувременно горната зона на процесора ще съдържа допълнителни лаборатории и удобни пространства и ще бъде подредена около централно атриумно пространство, изпълнено с естествена светлина благодарение на голям капандур. Всъщност естествената светлина ще бъде максимално в цялата сграда, както и вентилацията, с щедро остъкляване и работещи капандури. Освен това на най-горния етаж ще бъде разположена буйна озеленена градина.

Все още нямаме информация кога се очаква да бъде завършена лабораторията за изкуствен интелект на Шанхайската световна асоциация на лауреатите.

Източник: PLP архитектура



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели