Енергийно ефективен Pride център, дефиниран от изключителен тръбен дизайн

Сподели

Brearley Architects and Urbanists (BAU) и Grant Amon Architects (GAA) наскоро завършиха първия специално изграден LGBTQI+ център в Австралия. Сградата е предвидена като поредица от взаимосвързани тръби, обвити в бетонна външна част и също така включва значителни характеристики за устойчивост, включително слънчева енергия.

Victorian Pride Center (VPC) се намира в Сейнт Килда, Мелбърн. Дизайнът му е резултат от архитектурен конкурс, който беше стартиран след австралийския парламент приемане на законопроект за легализиране на еднополовите бракове през 2017 г. и последващо налично държавно финансиране. Той е с размери 6200 кв. м (приблизително 67 000 кв. фута) и е подреден в L-образна форма, като подреденият му хоризонтален тръбоподобен дизайн създава множество тераси с лице към улицата.

„Поредица от концептуални тръби се появяват като абстрактна арматура, която максимизира градската обвивка; предоставя подходящи и значими архитектурни форми и пространства; и генерира всеобхватен ред“, каза BAU. „Най-важното е, че тези концептуални тръби след това се въздействат чрез извличане на спецификата на брифа; колкото повече вътрешната програма нарушава тръбите, толкова повече се появяват формите и пространствата на съвместно съществуване. Тези възникващи и изненадващи резултати обхващат разликата, разнообразието, и приобщаване. Произтичащото усещане за постоянно развитие, за текуща работа, олицетворява продължаващата борба за справедливост, свобода и общение.”

Дървеното стълбище на Victorian Pride Centre се удвоява като място за сядане в стил амфитеатър

Джон Голингс

Интериорът на сградата е също толкова впечатляващ и е разположен около централен атриум, който има голямо стълбище с интегрирани места за сядане в амфитеатрален стил за посетители. На други места той е домакин на обществен работен център, здравни и социални центрове, книжарница, театър, архиви, тераса на покрива и обществена градина.

Въпреки че тази голяма нова бетонна сграда всъщност не е проектирана да бъде екологична електроцентрала, тя прави разполага с енергийно ефективни функции, които намаляват потреблението му от мрежата. Неговото щедро остъкляване, което включва капандури, намалява изискванията за осветление и система за събиране на дъждовна вода побира 20 000 литра (приблизително 5300 галона) вода, която се използва за промиване на тоалетни и напояване. Неговият интериорен дизайн оставя структурните елементи на показ както за естетика, така и за намаляване на използването на материали. Засаждат се местни видове зеленина, за да се смекчат нуждите от напояване, слънчевите панели намаляват привличането й в мрежата и е инсталирана вентилационна система за възстановяване на топлината.

Проектът наскоро беше открит за бизнес и бюджетът възлиза на 35 милиона австралийски долара (приблизително 24 милиона щатски долара).

източник: BAU



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели