Енергийно ефективен научен център използва ъглов подход към обучението

Сподели

Високопоставената британска фирма Zaha Hadid Architects (ZHA) получи поръчка да създаде нов научен център в Сингапур. Сградата ще бъде под формата на пет взаимосвързани правоъгълни обема и ще намали използването на електроенергия, базирана на мрежата, със слънчеви панели и акцент върху естествената вентилация и оптималното използване на дневната светлина.

Сингапурският научен център е проектиран в сътрудничество с Architects 61 и Atelier Ten и ще замени съществуващ научен център. Цялостната му форма е вдъхновена от града-държава Градините на езерото Джуронгказва фирмата, и е предназначен да изглежда така, сякаш се носи над пейзажа.

Сградата ще разполага с големи прозорци, които ще бъдат стратегически разположени, за да предлагат гледка към съседно езеро. В интериора ще има изложбени галерии, интерактивни лаборатории и пространства за събития, както и съоръжения за посетители, административни офиси, архиви и зона за обслужване. Той е предвиден като място за достъп на местните жители до образование по наука, технологии, инженерство и математика, със специален акцент върху предизвикването на научно любопитство у децата в училище.

Интериорът на Сингапурския научен център ще включва изложбени галерии, интерактивни лаборатории и пространства за събития и ще има специален фокус върху вдъхновяването на бъдещи изследователи
Интериорът на Сингапурския научен център ще включва изложбени галерии, интерактивни лаборатории и пространства за събития и ще има специален фокус върху вдъхновяването на бъдещи изследователи

SCB

„Новият научен център ще включва Детска галерия, която е повече от два пъти по-голяма от съществуващата галерия и ще включва собствена интерактивна зона за водни игри на открито, пътеки за откриване във вторичната гора, както и сензорна пътека в градината на покрива“, каза ZHA . „По-големите ученици могат да очакват с нетърпение да влязат в специализирани лаборатории и семинари, които насърчават практическото изучаване на научни концепции.“

Сградата е проектирана да бъде много енергийно ефективна и цялостната й форма ще създаде няколко външни зони, които са пълни с местна зеленина и са засенчени от слънцето, но са изложени на преобладаващия бриз. Чрез използване на естествена вентилация и внимателно оптимизиране на дневната светлина, проникваща вътре, енергийните нужди ще бъдат намалени, подпомогнати от комбинация от слънчеви панели и зелени покривни площи. В допълнение, енергийно ефективна система за отопление и охлаждане и система за управление на сградата значително ще намалят потреблението на енергия, казва ZHA.

Като се има предвид сравнително малкия му размер, Сингапур наистина надминава тежестта си, когато става дума за архитектура и, наред с тази сграда от ZHA, градът-държава получи големи проекти от най-добрите архитектурни проекти, включително BIG, SOM и Heatherwick Studio.

източник: ZHA



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели