Енергийно ефективен крайбрежен градски блок има собствено пристанище вътре

Сподели

Още през 2016 г. Bjarke Ingels Group (BIG) и Barcode Architects разкриха планове за амбициозна жилищна сграда със смесено предназначение с удивителен дизайн, който препраща към носа на кораб и е достъпен от суша или вода. Проектът, наречен Sluishuis, вече е окончателно завършен и осигурява идилична и енергийно ефективна общност на брега.

Sluishuis се намира в квартал IJburg в Амстердам в Холандия. Подобно на Via 57 West на BIG, цялостният дизайн на проекта е замислен като риф на традиционната европейска сграда на двора и разполага с отличителна алуминиева фасада, която е повдигната, за да позволи на лодките да преминат отдолу в зоните за акостиране.

Той измерва 49 000 кв. м (приблизително 525 000 кв. фута). Голяма част от това се заема от неговите 442 апартамента, които предлагат до три спални и между 40 кв. м (430 кв. фута) и 117 кв. м (1260 кв. фута) площ (уви, нямаме налични снимки на интериора) . Те разполагат с подово отопление и балкони, предлагащи превъзходна гледка към брега. Наемни цени започват от €910 (приблизително 920 щатски долара).

В допълнение към жилищата, сградата съдържа обществени зони, хотели, търговски площи, споделена градина и градина на покрива, достъпна по обществен път. Естествено, неговите водни съоръжения също са значителни и включват място за 34 плаващи къщи, 54 места за плавателни съдове за развлечение, уроци по ветроходство и други дейности.

Sluishuis се отличава с впечатляваща облицована с алуминий фасада, която отразява водата от езерото, а покривните тераси и вътрешният двор са покрити с дървен материал

Осип ван Дуйвенбоде

„След като прекарах годините си на формиране като архитект в Холандия в края на 20-ти век, чувствам се като завръщане у дома сега да мога да допринеса за архитектурата на града, който обичам и на който се възхищавам толкова дълго“, каза Бярке Ингелс, основател на BIG. „Нашият Sluishuis е замислен като градски блок на центъра на Амстердам, плаващ в езерото IJ, пълен с всички аспекти на градския живот. Към града сградата на двора коленичи, за да покани посетителите да се изкачат на покрива й и да се насладят на панорамната гледка към новия квартали на IJ. Към водата сградата се издига от реката, отваряйки гигантска порта за кораби да влизат и акостират в пристанището/двора. Сграда вътре в пристанището, с пристанище вътре в сградата.”

Според Barcode Architects Sluishuis всъщност произвежда повече енергия, отколкото е необходима – което не е нищожно постижение в толкова северен климат като Амстердам. Изискванията за отопление на сградата са сведени до минимум с комбинация от отлична изолация, прозорци с троен стъклопакет и системи за възстановяване на топлината, които пренасочват отпадъчната топлина, произведена от вентилационните системи и душовете. Освен това е включен в местната енергийно ефективна топлофикационна мрежа и има инсталирани термопомпи за топла вода и охлаждане. Цялата мощност, необходима за отопление, термопомпи, вентилация и LED осветление, се осигурява от система от слънчеви панели с размери 2200 кв. м (приблизително 23 700 кв. фута), която е разположена на изкуствен плаващ остров наблизо.

Предната страна на сградата и нейното вътрешно пристанище са засадени с местни растителни видове, плюс зеленина преминава през покривните тераси нагоре в интегрирани саксии. Всичко това ще продължи да расте и ще предложи приятна площ, пълна със зеленина.

Sluishuis разполага с обществено достъпна алея, която предлага достъп до градината на покрива
Sluishuis разполага с обществено достъпна алея, която предлага достъп до градината на покрива

Осип ван Дуйвенбоде

BIG имаше горе-долу толкова натоварени месеци, колкото не сме виждали от толкова високопоставена фирма и наскоро завърши няколко значими проекта, включително музея на бежанците Flugt, къщата на дървото Biosphere, централата на Google и фабриката за устойчиви мебели Plus.

източници: ГОЛЯМ, Баркод архитекти



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели