Енергийно ефективен дом се издига нагоре и над драматичния скалист пейзаж

Сподели

Италианската архитектурна фирма Giuseppe Gurrieri Studio наскоро завърши зашеметяващ еднофамилен дом, който балансира върху 12 тънки стълба, издигайки къщата нагоре и над драматичен скалист пейзаж. Разположен в малкото градче Рагуза в Сицилия, Италия, Casa VCS може да се похвали с естетика на лекота и прозрачност, тъй като се слива в околния пейзаж, като оставя минимално въздействие върху естествения терен.

Casa VCS е завършен в сътрудничество с инженерната фирма Studio Igegneria Cappello и е вдъхновен от архитектурните тенденции от 30-те години на миналия век. Домът е целенасочено проектиран да съжителства в хармония с околната среда и е построен с бетон, камък и стомана. Интериорът е омекотен с използването на дървени мебели и големи стъклени панели от пода до тавана, които улавят гледката към долината около дома.

“[Casa VCS] се намира в провинцията на Модика, на място, характеризиращо се с малък наклон, който внезапно се превръща в стръмен скалист откос“, казва Giuseppe Gurrieri Studio. „Място, където гледката буквално сякаш „скача“ в празнотата на долината, преди да спре на отсрещната страна. Всъщност в провинцията на Хиблейското плато е типично да се намери този тип конструкция, характеризираща се с тънки метални профили, които поддържат големи ферми и покриви от метални листове. Конструкции, които поради своята лекота и прозрачност, според нас, не натоварват силно пейзажа.”

Casa VCS балансира върху 12 тънки стълба, позволявайки на къщата да изглежда така, сякаш се носи над драматичния скалист пейзаж

Филипо Поли за Giuseppe Gurrieri Studio

Casa VCS е вградена в стоманобетонна подпорна стена, която се намира на върха на скалистия наклон надолу, което позволява на къщата да изглежда така, сякаш се носи над дерето. За да се постигне това, домът е построен със здрава стоманена рамка и се поддържа от 12 стоманени стълба. До входа на жилището се стига чрез пътека със стоманена решетка, която се простира по периметъра на дома, създавайки голяма вторична външна тераса.

„Сградата е концептуално оформена от две хоризонтални и успоредни плочи, които съдържат различни обеми по отношение на размери и функции“, казват от студиото. „Вниманието и уважението към мястото не се ограничават само до формата на сградата, а до всички мерки за планиране, необходими, за да се направи тази архитектура устойчива.“

Интериорът на дома се състои от голяма дневна и трапезария с отворен план, разделени от централно звено от пода до тавана. Този модул по поръчка разполага с вградена библиотека и рафтове от едната страна, съставляващи границите на дневната, и компактна модерна кухня от другата страна, създавайки отделно пространство за хранене без нужда от стени или врати. Домът е завършен с две двойни спални, две отделни бани, перално помещение, домашен офис и достатъчно място за съхранение.

Устройството по поръчка, което разделя дома, разполага с вградена библиотека и рафтове от едната страна и компактна модерна кухня от другата
Устройството по поръчка, което разделя дома, разполага с вградена библиотека и рафтове от едната страна и компактна модерна кухня от другата

Филипо Поли за Giuseppe Gurrieri Studio

Ориентацията на дома се възползва от естествената слънчева светлина през целия ден. В допълнение, включването на прозорци с висока топлинна ефективност, заедно с поредица от отвори и сенчести зони, спомагат за поддържането на оптимални вътрешни температури както през зимните, така и през летните месеци.

Casa VCS също е оборудвана с фотоволтаични покривни панели и е класифицирана по NZEB (сграда с почти нулева енергия), което потвърждава, че общата нетна консумация на дома за отопление, охлаждане, топла вода, вентилация и осветление е близо до нула.

Общият резултат е архитектурен дом, който не само може да се похвали с модерна и луксозна естетика, но е проектиран с впечатляваща енергийна ефективност, като същевременно зачита околния пейзаж.

Източник: Студио Джузепе Гуриери чрез Арчело

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели