Централният офис на Google в Силициевата долина, дефиниран от зашеметяващ покрив „драконов люсп“.

Сподели

Може би изненадващо, Google никога не е създавал своя собствена нова централа от нулата, вместо това е избрал да се настани в съществуващи сгради – досега, т.е. Проектиран от Bjarke Ingels Group (BIG) и Heatherwick Studio, с приноса на собствените дизайнери на Google, кампусът на Google Bay View има впечатляващи характеристики за устойчив дизайн, включително покрив от слънчеви панели в „драконов мащаб“.

Разкрит за първи път през 2015 г., кампусът на Google Bay View се намира на обширен парцел от 42 акра (17 хектара) до изследователския център на НАСА на Еймс в Маунтин Вю, Калифорния. Като се вземат предвид интернет гигантите Източна сграда на Чарлстънкойто е наблизо и също е почти завършен, цялото нещо има площ от 1,1 милиона кв. фута (приблизително 102 000 кв. м), която е разделена на четири сгради.

Проектът е претърпял някои промени през годините и сега, когато е завършен, изглежда много по-малко наподобяващ палатка, отколкото в ранните рендери, благодарение до голяма степен на така наречения си покрив от драконов мащаб, който е създаден от швейцарската фирма SunStyle и включва текстурирана призматична стъклена плоча с уникално покритие, което я кара да блести леко. Състои се от 90 000 интегрирани в сграда слънчеви панели които произвеждат приблизително 40 процента от годишните нужди на сградата от електроенергия – и тъй като кампусът се захранва изцяло от електричество, това е важно. Близките вятърни паркове също добавят енергийния микс.

Кампусът на Google Bay View е оглавен от нов покрив „драконов мащаб“, който има интегрирани слънчеви панели и произвежда до 40 процента от необходимите му нужди от електроенергия

Иван Баан

Google Bay View е с положителна вода при работа. Всичките му нужди от непитейна вода се покриват от системи за рециклиране на вода и надземни езера, използвани за улавяне и съхранение на дъждовна вода. Когато е необходима вода, езерата могат да бъдат отводнени и използвани за захранване на тоалетни с промиване и напояване.

Освен това централата на Google разполага с най-голямата геотермална система в Северна Америка – състояща се от невероятни 100 мили (160 км) тръбопроводи – която се използва за пренасяне на излишната топлина дълбоко в земята през лятото и извличане от естествената й топлина през зимата. Google казва, че това намалява водата, необходима за охлаждане и отопление с 90 процента. Освен това, щедрото остъкляване осигурява достатъчно дневна светлина вътре, която се контролира с автоматизирани сенници за прозорци, докато вентилационната система позволява големи количества външен въздух да се насочва вътре.

Озеленяването също е важно и се състои от влажни зони и блата, осигуряващи естествени местообитания за местната дива природа. Създадени са нови обществени пътеки, както и нови велоалеи и велоалеи.

Кампусът на Google Bay View има отворено вътрешно оформление, което е проектирано да бъде гъвкаво и надеждно за бъдещето
Кампусът на Google Bay View има отворено вътрешно оформление, което е проектирано да бъде гъвкаво и надеждно за бъдещето

Иван Баан

Интериорният дизайн обаче е по-скоро като типичен офис в Силиконовата долина. Социалните зони и пространствата за сътрудничество, както и ресторантите и други удобства са разположени на долните етажи, докато горните етажи са пълни с офис кабини, които за първи път бяха тествани в собствения R&D отдел на Google, за да се гарантира, че отговарят на нуждите на работниците. Оформлението е избрано така, че да осигури максимална гъвкавост в бъдеще.

„Нашият дизайн на новия кампус на Google Bay View е резултат от един невероятно съвместен процес на проектиране“, обясни основателят на BIG Бярке Ингелс. „Работата с клиент като данни, управлявани като Google, доведе до архитектура, при която всяко едно решение се основава на твърда информация и емпиричен анализ.“

„Идеята за „офиса“ е заседнала от дълго време“, добави Томас Хедъруик. „Да, хората са правили различни естетични процедури. Но не е имало фундаментален въпрос на работното място в този мащаб. Нашият подход е съсредоточен върху емоциите на индивидите и въображението на екипите и как създавате съвсем различна атмосфера на работа “

Кампусът на Google Bay View е покрит с навес, подобен на палатка
Кампусът на Google Bay View е покрит с навес, подобен на палатка

Иван Баан

Въпреки че това е първата нова сграда на Google, Google Bay View със сигурност няма да е последната. В допълнение към споменатия наблизо проект Charleston East, BIG и Heatherwick Studio също работят върху “земестъргач” в Лондон, докато BIG се справя самостоятелно с друг предстоящ офис в Сънивейл.

Източник: Google



Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели