Buried Avocado House изчезва в красивия мексикански пейзаж

Сподели

Поръчан да проектира ваканционен дом в поле с авокадо, като оставя самото поле възможно най-непокътнато, Франсиско Пардо Аркуитекто решава радикалния подход за погребване на дома. Резултатът е Къщата на авокадо, която се слива с красивия мексикански пейзаж толкова добре, че на пръв поглед едва се вижда.

Като се има предвид подобен NCaved в Гърция, Avocado House (известен още като Casa Aguacates) се намира във Вале дел Браво, който е селски район на около два часа път с кола от Мексико Сити. Той служи като уикенд отстъпление за младо семейство, което случайно се занимава с делтапланеристи. Заради тази страст те бяха загрижени домът да изглежда добре отгоре. Франсиско Пардо Аркуитекто зарови бетонната обвивка на дома на избрано място на хълм в полето и я покри с пръст и трева. Според фирмата едно от ключовите предимства на цялата тази почва и зеленина е, че тя действа като изолатор и й помага да поддържа относително стабилна температура през цялата година.

„Цялата концепция се върти около намерението да се запазят природните елементи и да се генерира минимално въздействие върху околната среда“, обясняват от фирмата. „В резултат на това дърветата от авокадо поникват над скритата и непретенциозна структура, която гледа към върховете на гората. Като запалени делтапланери, двойката имаше специален интерес към това, което смятаха за „пета фасада“ – гледката от небето, който е проектиран също толкова прецизно, колкото и неговите колеги, за да помогне на къщата естествено да се слее с контекста.Това решение също така осигурява оптимални вътрешни топлинни условия, в зона, засегната от значителни температурни колебания между нощта и деня, благодарение на земята над покрива, която поддържа къщата при постоянно ниска температура.”

Интериорният декор на Avocado House е смесица от груб бетон, дърво, мазилка и стъкло

Диего Падила

Интериорът на Avocado House е с площ 246 кв.м (приблизително 2650 кв. фута) и разполага с отворено оформление с кухня, трапезария и всекидневна. На други места са главна спалня, детска спалня, стаи за гости, плюс домашно студио.

Щедрото остъкляване, включително капандури, гарантира, че е изпълнен с естествена светлина и стъклени врати, отворени към тераса с хидромасажна вана, предлагаща гледка към близката гора. Декорът е смес от груб бетон, мазилка и рециклирана дървесина от строителния процес, с някои черни детайли, като голяма метална камина, оживяващи пространството.

Освен че се използва в основната къща, част от остатъчната дървесина, взета от строителния процес, е използвана и за създаване на малка повдигната кабина наблизо, която служи като складово помещение и наблюдателна точка.

Източник: Франсиско Пардо Аркитекто

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели