Асиметричната кула носи сърцевина от външната страна, за да направи повече място вътре

Издигайки се на максимална височина от 359,8 м (1180 фута), наскоро откритият център на Ханкинг от Morphosis се откроява дори в пълния с небостъргачи китайски мегаполис Шънджън благодарение на изключителната си цялостна форма. Описан от фирмата като асиметричен небостъргач, той се определя от отделено структурно ядро ​​от външната му страна, което позволява по-голяма гъвкавост вътре.

Отделената основна структурна система на Hanking Center, както Morphis я нарича, напомня на Rogers Stirk Harbor + Partners ‘ Сграда Leadenhall. Казано по-просто, основният „гръбнак“ на небостъргача, който помага да се поддържа изправен (и освен това е домакин на повечето асансьори и стълбищни клетки), е разположен на отвън на сградата, като по този начин освобождава място вътре – плюс създава безспорно поразителна сграда. Поредица от небесни мостове и диагонални опорни скоби свързват отделеното ядро ​​с основното тяло на кулата.

Свързващите мостове и диагоналните опори на Hanking Center са доста поразителни и помагат да се осигури структурна стабилност на основната кула

Джанг Чао

„С височина 359,8 м, 65-етажната кула се определя от нейната новаторска стоманена структурна система и конфигурация с отделно ядро, която позиционира основното ядро ​​на кулата върху екстериора на сградата“, обяснява Morphosis. “Това радикално преосмисляне на типологията насърчава по-висока ефективност и приспособимост на вътрешните подови плочи, повишавайки способността на кулата да обслужва променливите нужди на обитателите си. Конфигурацията с отделно ядро ​​също така позволява иновативен подход към вътрешната циркулация и създаването на социални работни пространства, които безпроблемно интегрират публични и частни домейни.

“Самата кула се определя от здрава стоманена рамка, която осигурява структурна опора, като същевременно оформя геометрията на сградата. Вместо да създава идеално симетричен блок, екзоскелетната рамка се огъва и изправя, за да се разшири и свие вътрешните размери на пода, създавайки усещане за движение през това скулптурно качество. “

Вътре в основната кулова конструкция има и вторични по-малки ядра. Те се използват за осигуряване на допълнителна структурна армировка на супертаблергичния небостъргач, а в тях се намират и VIP и товарни асансьори.

Hanking Center включва подиум, който е присъединен към главната кула и се използва за домакинство на търговски площи от висок клас
Hanking Center включва подиум, който е присъединен към главната кула и се използва за домакинство на търговски площи от висок клас

Джанг Чао

Интериорът на сградата се състои от 65 етажа и е с площ от почти 1,8 милиона кв. Фута (166 866 кв. М), включително паркинг под земята. Наличното пространство е разделено на корпоративно седалище на Hanking Group, както и офис пространство и ресторант, докато търговските площи от висок клас са разположени в рамките на свързан подиум, прикрепен към главната кула.

Hanking Center се изгражда от 2014 г., като основната конструкция е завършена през 2018 г., а интериорът е завършен през 2020 г. Той е претърпял постепенно отваряне през 2021 г.

Източник: Морфоза

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate