AIA Housing Awards подчертава най-добрите нови американски домове

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Престижният Американски институт на архитектите (AIA) разкри получателите на годишните си награди за жилища. Изборът на изключителни домове през 2021 г. включва къща и офис, които са получили енергийно ефективно обновяване, и къща на плажа, която отговаря на неудобните изисквания за зониране, като същевременно максимизира жилищната площ вътре.

Сега, в своята 21-ва година, наградите за жилища за 2021 г. се състоят от 10 проекта, което е увеличение спрямо седемте подчертани миналата година. Проектите са разделени в четири категории: еднофамилни и двуфамилни жилища по поръчка, едно- и двуфамилни производствени домове, многофамилни жилища и специализирани жилища.

Както и през предходните години, получателите бяха избрани от петима съдебни заседатели на AIA, които избраха проектите въз основа на цялостното им дизайнерско съвършенство. Освен това съдебните заседатели са оценили дали домовете са „устойчиви, достъпни, трайни, иновативни, социално въздействащи, отговарят на нуждите на клиентите, както и отговарят на естествения и изграден контекст“.

Избрахме няколко забележителни проекта по-долу, които привлякоха вниманието ни, но не забравяйте да се отправите към галерията, за да видите повече за тези и всеки от останалите домове в наградите за жилища през 2021 година.

Loom House е проектиран от Miller Hull Partnership, LLP и се намира на остров Бейнбридж, Вашингтон. Проектът беше признат в категорията „Едно и две семейни резиденции по поръчка“

k7scott

Loom House, от Miller Hull Partnership, се намира на остров Бейнбридж, Вашингтон. Проектът се състои от семеен дом и офис, които са разположени на избрано място на скала с изглед към Puget Sound.

Собствениците много искаха да гарантират, че домът е направен възможно най-енергийно ефективен. Усиленото обновяване гарантира, че използването на електричество е сведено до минимум с акцент върху използването на естествена светлина и вентилация вместо захранвани системи. И всички нужди на имота от електроенергия вече се задоволяват от слънчеви панели. Дъждовната вода също се улавя и използва повторно за напояване. Собствениците дори сами си отглеждат храна.

Интериорът е преконфигуриран, така че е по-отворен и максимизира гледката към зашеметяващия пейзаж, с малко използван гараж, превърнат в нова жилищна площ.

„Това обновяване е преднамерено и обмислено, безпроблемно интегрирайки нови и стари“, казва журито. “Това показва, че дизайнът може да бъде красив и да отговаря на Предизвикателство на живата сграда [a green building standard]. Проектът използва принципи на устойчивост по дидактичен начин и взе предвид екологичните резултати извън обекта. Този проект приема като своя мисия да моделира екологичните показатели за общността и предлага по-големи уроци за тази област. “

Walk-Street House Beach е семеен дом, разположен в близост до плажа. Той има нов механичен асансьор за паркиране, който побира две коли в малко пространство и се охлажда естествено от океанския бриз
Walk-Street House Beach е семеен дом, разположен в близост до плажа. Той има нов механичен асансьор за паркиране, който побира две коли в малко пространство и се охлажда естествено от океанския бриз

Джо Флетсър

Walk-Street House се намира в плажа Хермоса, Калифорния, почти буквално на един хвърлей от океана. Клиентите потърсиха възстановяване на съществуващото си бунгало от 1950 г., което се възползва максимално от ограничената жилищна площ в неудобен парцел.

Един от основните проблеми беше строгият местен закон за зониране, който изисква всички домове да включват гараж с две коли. Приспособяването на това щеше да раздели неудобно жилищните помещения на дома на няколко нива, но дизайнерът ras-a studio намери умно решение: вместо това инсталира механичен асансьор за паркиране, който може да сложи две коли в отпечатъка само на един (уви, няма снимки от това са при условие).

На други места домът разполага с палубна зона, която служи както за входната веранда, така и за стая за отдих на семейството на открито, докато вътрешен двор помага да се отвори навън и да бъде естествено охладен от морския бриз.

„Много приятен климатичен дом с красиви детайли и внимание към контекста“, отбелязва журито на AIA. “Материалите улавят и отразяват слънчевата светлина и бриз, заливайки интериора с връзка с тази крайбрежна общност. Ерозията на стените между интериора и екстериора засилва отвореността в подовия план.”

Източник: AIA

.

Публикациите се превеждат автоматично с google translate


Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •